Lietuvą ir Slovakiją sujungė susitikimas apie šv. Juozapą – vyrą, priėmusį Dievo staigmenas (2021 03 25)
Paskelbta: 2021-03-26 08:38:23

Kovo 25 d. vakarą įvyko trečiasis nuotolinis susitikimas iš ciklo „Šv. Juozapo paslaptis“. Tą vakarą vėl buvo nutiesti tarptautiniai tiltai tarp skirtingų šalių – šį kartą tarp Lietuvos ir Slovakijos, kad šv. Juozapas šiais jo metais taptų mums dar artimesnis. Šiuos susitikimus per nuotolį apie „Juozapo paslaptį“ rengia arkivyskupijos kurijos bei universiteto sielovados bendradarbiai.

Vakare dalijosi geras Lietuvos bičiulis, ne kartą čia lankęsis, misionierius iš Slovakijos Bohusas Zivcakas, kuris be to, yra šeimos tėvas, teologijos ir pedagogikos daktaras, bendruomenės „Rieka Zivota“ vadovas.

Jis kalbėjo apie netikėtumų Dievą, kurį patyrė dievobaimingas žydas, nuolankus ir drąsus vyras šv. Juozapas. „Stebiuosi Juozapu kaip vyras. Juk mes, vyrai, esame gana lėti priimti gyvenimo spendimus“, – sakė Bohušas apie Juozapą, kuris pasirodė esąs pakankamai pasirengęs ir brandus priimti Dievo įsiterpimą į Marijos ir jo gyvenimą.

Iš Juozapo istorijos geriau pažįstame ir patį Dievą, kuris apverčia Juozapo gyvenimą aukštyn kojomis. Jis nenuspėjamas, pašėlęs, visagalis Dievas! Pasak Bohuso, jei mes žinome tūkstančius būdų, kaip Dievas veikia, tai nereiškia, kad Jis neras dar vieno būdo mūsų nustebinti.

„Galvodamas apie vyrus – neatsakingus, neištikimus, tingius – aš žvelgiu į Juozapą, kuriam Dievas patikėjo Mariją ir Jėzų“, – sakė Bohusas, paakindamas mąstyti, kaip saugome žmones, kuriuos Dievas mums patiki.

Savo pašnekesyje apie Juozapą misionierius ypač pabrėžė jo draugystę su Dievu. Mato evangelijoje skaitome Jėzaus ištarą: „Jus aš draugais vadinu.“ Taip Jėzus sakė apie visus savo mokinius, tačiau, atrodo, tik Jonas „pagavo“ Jo mintį. Jonas vienintelis ištikimai liko po Jėzaus kryžiumi. Šiam mylimam savo mokiniui Jėzus patikėjo tai, kas žemėje jam buvo brangiausia – savo Motiną Mariją.

„Norėčiau būti atpažįstamas kaip Dievo draugas“, – sakė Bohusas, paaiškindamas, jog būti Dievo draugu reikštų ir tai, kad Dievu gėrimės, mums gera su Juo būti.

Atsakydamas į susitikimo dalyvių klausimus ir jų paprašytas pašnekovas iš Slovakijos pasidalijo patarimais moterims ir vyrams, kurie kyla iš švento Juozapo pavyzdžio.

Moterims jis patarė padėti vyrams patiems priimti sprendimus, nebėgti nuo atsakomybės; vyrams – labai gerbti savo žmonas, o visiems palinkėjo palikti vietos Dievui veikti mūsų gyvenime.

Susitikime buvo paliesta ir pandemijos tema. Pats Bohusas, įsismarkavus pandemijai, paliko saugią tarnystę vienuolyne ir nuėjo dirbti į hospisą. Klausiamas vakaro dalyvių, ką Dievas kalba per šią pandemiją, jis sakė, jog tai tikrai yra supurtymo situacija, kurioje turime išlikti artimi Dievui ir vieni kitiems, likti ištikimais Dievo draugais, koks buvo šventasis Juozapas.

Kitas „Juozapo ciklo susitikimas – balandžio 29 d. Plačiau >>

 Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune