Šventos Kalėdos – mums duodamas Viešpaties ženklas
Paskelbta: 2023-12-22 11:29:59

Šiemet per Kalėdas lankydami prakartėles bažnyčiose ir sveikindami gimusį Jėzų, prisiminkime, jog pirmoji prakartėlė buvo įrengta lygiai prieš 800 metų. Jau pati pirmoji šv. Pranciškaus Asyžiečio įrengta prakartėlė Greče (Italijoje) buvo gyva ir bylojanti, koks kaskart gyvas, kiekvieną kalbinantis yra Kūdikio Gimimas!

Juk šioje prakartėlėje, Kūdikio veide, kaip sako kalėdiniame sveikinime Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas, matome Viešpaties ženklą – „Dangaus ir Žemės Kūrėjas pažvelgė į žmogų Betliejaus Kūdikio šypsena, guosdamas žmones, išsiilgusius Jo aplankymo meto. Kūrėjas apsisprendė tapti dovana žmogui, kuris ilgus amžius žvalgėsi į bekraštį, žvaigždėmis nusėtą dangų ir meldė Jo apsilankymo meto“.

„Kaip šis ženklas mus kalbina šiandien? Esame žmonės, kurie dažnai atsiejame Dievo Įsikūnijimo slėpinį nuo savo konkretaus gyvenimo. O jis kalba apie apčiuopiamą, konkretų ir praktišką veiksmą mūsų kasdienybėje. Tai ryškiai pasireiškia, kaip mes matome kitus žmones, kaip rūpinamės vargšais, kaip padedame augti vaikams“, – sako arkivyskupas Kęstutis Kėvalas, savo kalėdiniame žodyje, kuriame žvelgia ir į mūsų dienų pasaulį, draskomą įvairių neramumų, karo Ukrainoje ir Šventojoje Žemėje tragediją. Todėl, ganytojo žodžiais, dar svarbiau yra mokytis „kasdien konkrečiais veiksmais įkūnyti meilę savo šeimose, dovanoti Dievo vaikų širdis savo Tėvynei. Teišsipildo ir mūsų gyvenime psalmės žodžiai: „Šviesa teka teisiajam, džiaugsmas – doros širdies žmogui“ (Ps 97, 11)“.

Šv. Kalėdas pradėsime švęsti Kristaus Gimimo vigilijos pamaldose gruodžio 24 d., į kurias renkamės po Kūčių vakarienės. Kalėdinių pamaldų laiką – gruodžio 24, 25 ir 26 d. – Kauno arkikatedroje bazilikoje bei kitose miesto bažnyčiose kviečiame žr. čia 

Negalintiems dėl darbo pareigų, sveikatos ar kitų sunkumų apsilankyti bažnyčiose skiriamos tiesioginės transliacijos iš iškilmių Kauno arkikatedroje DELFI ir arkivyskupijos YouTube kanalu bei FB paskyroje. Antrąją šv. Kalėdų tradiciškai švenčiamą Kristaus Prisikėlimo bazilikos konsekracijos, vykusios prieš 19 metų, iškilmę transliuos LRT televizija (gruodžio 26 d. 12 val.).

Padėkoti už Kalėdų džiaugsmą – pagarbinti gimusį Jėzų – taip pat kviečiame gruodžio 28 d. 18.30 val. maldos vakare Kauno Švč. Trejybės (seminarijos) bažnyčioje.

 

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

 

Ganytojo žodis

Kaip svarbu vėl naujai išgirsti nuostabią Kristaus PRISIKĖLIMO žinią ir švęsti drauge Velykų džiaugsmą! Dievo gailestingumas buvo parodytas mums, žemės keleiviams, kad pradžiugtų mūsų širdys, kad sustiprėtų mūsų viltis, apie kurią Tikėjimo išpažinime sakoma: „laukiu mirusiųjų prisikėlimo ir būsimojo amžinojo gyvenimo.“

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune