III Velykų sekmadienis – su padėka už apaštalinio nuncijaus misiją Lietuvoje bei rinkliava broliams ir seserims Ukrainoje (2024 04 14)
Paskelbta: 2024-04-14 17:08:17

Nuotraukos – Gabrielės Plerpaitės

Balandžio 14-ąją, švenčiant III Velykų sekmadienį, Kauno Bažnyčia, dalyvaujant Lietuvos vyskupams, dėkojo už apaštalinio nuncijaus arkivyskupo Petaro Antuno Rajičiaus tarnystę, kuri prasidėjo Lietuvoje 2019 metais, dabar popiežiaus Pranciškaus skyrimu persikels į Italiją bei San Mariną.

„Penkeri tarnystės metai prabėgo Lietuvoje dovanojant Šventojo Tėvo artumą, jo žinią, remiant Bažnyčios ganytojus ir visą Dievo tautą. Tekyla Viešpačiui mūsų dėkingumo maldos už nuncijaus tarnystę“, – sakė Kauno arkivyskupas metropolitas Kęstutis Kėvalas pradedant Padėkos šv. Mišias Kauno arkikatedroje bazilikoje.

Nepamirštant brolių ir sesių Ukrainoje

Pradžios žodyje arkivyskupas K. Kėvalas, be to, atkreipė dėmesį, jog sekmadienio Mišių rinkliava visose Lietuvos bažnyčiose skiriama padėti karą kenčiantiems Ukrainos gyventojams, bei pasveikino 35-ąjį gyvavimo pavasarį švenčiančio Lietuvos Carito atstovus ir svečius ukrainiečius.

Prieš šias šv. Mišias Ukrainos Carito pavaduotojas Volodymyras Yakymets padėkojo Lietuvai už maldas ir solidarumą – ir Ukrainos vėliavas, kurias mato visur mūsų šalyje, už kiekvieną šiltą antklodę kenčiantiems žmonėms jo šalyje. Suteikta parama leido padėti daugiau kaip 5 mln. Ukrainoje aprūpinant maistu, malkomis, drabužiais. Svečias dėkojo už saugias erdves, sukurtas vaikams, namų netekusiems gyventojams. Pažymėjo, jog situacija Ukrainoje tampa vis sunkesnė. Daugelis nuo agresijos besiginančios šalies miestų elektrą ir vandenį turi tik kelias valandas per parą. Vis daugiau ukrainiečių emigruoja į Ukrainos vakarus, turi ten įsikurti. Sandėliai tuštėja.

„Nepamirškite mūsų. Būkite su mumis mūsų trūkume. Visa, ką padarome stokojančiam, padarome Kristui“, – sakė Ukrainos Carito atstovas Kauno arkikatedroje (visą jo padėkos žodį kviečiame skaityti čia >>), kur buvo organizuojama rinkliava. Balandžio 16–18 d. Kaune bei kituose miestuose vyks 7-oji Carito paramos akcija.

„Ramybė jums“

Padėkos Mišių liturgijai vadovavo nuncijus arkivyskupas Petaras Antunas Rajičius, koncelebravo arkivyskupas metropolitas Kęstutis Kėvalas, kardinolas Sigitas Tamkevičius SJ, Kaišiadorių vyskupas Jonas Ivanauskas, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, Kauno arkivyskupijos augziliaras vyskupas Saulius Bužauskas bei kunigai. Evangeliją skelbė ir patarnavo diakonas Darius Chmieliauskas.

Paskelbus Evangeliją, homiliją pasakęs arkivyskupas P. A. Rajičius atkreipė dėmesį į Prisikėlusio Jėzaus žodžius: „Ramybė jums“ išsigandusiems mokiniams – be kritikos, atlaidžius, priimančius, draugiškus. Jėzus pasirodė savo apaštalams, kad išsklaidytų jų baimes. Apaštalai galėjo pamatyti, paliesti ir net valgyti su Juo. Jėzus pasidalijo egzistencija, kiek įmanoma, artimesne žmogaus patirčiai. Tikras džiaugsmas ir paguoda žinoti, kad mūsų Dievas yra gyvasis Dievas.

Arkivyskupas Rajičius, be kita, pabrėžė siuntimą būti šiuolaikiniais Prisikėlusio Viešpaties liudytojais savo broliams ir seserims, ypač vargšams ir nepasiturintiems.

Nepamiršti istorijos, savo kankinių

„Brangūs Kauno Bažnyčios broliai ir seserys, Lietuvos centre ir širdie. Esate didžiojo lietuviško tikėjimo ir vienybės su Petro Sosto Romoje palikimo paveldėtojai. Jūsų tauta padovanojo daug tikrų kankinių, kurie atidavė savo gyvybę už Dievą, Katalikų Bažnyčią ir savo Tėvynę“, – tęsė arkivyskupas Rajičius, prisimindamas neseniai pas Viešpatį iškeliavusią seserį Nijolę Sadūnaitę. Jos ir kitų kankinių dėka, pasak nuncijaus, galime praktikuoti tikėjimą ir naudotis žmogaus teisėmis Lietuvoje.

„Laikai pasikeitė. Bažnyčia, nors ir nėra tiesiogiai diskriminuojama, kaip buvo anksčiau, vis dar susiduria su įvairiais tikėjimo iššūkiais. Viešpats gal neprašo tavęs tapti kankiniu ir mirti dėl Jo, bet tikrai prašo gyventi ir liudyti Jį mažuose bei dideliuose pasirinkimuose ir savo gyvenimo būdu“, – sakė arkivyskupas Rajičius, paragindamas mylėti ir saugoti savo Tėvynę Lietuvą, nepamiršti savo skaudžios ir sunkios istorijos, savo laisvės ir tikėjimo kankinių.

Pasak nuncijaus, popiežiaus rūpinimosi Kauno Bažnyčia ženklas yra pastarojo meto džiugūs bendruomenei įvykiai: arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus SJ pakėlimas kardinolu (2019 m.), arkivyskupo Kęstučio Kėvalo (2020 m.) bei vyskupo Sauliaus Bužausko (2023 m.) skyrimai vadovauti bendruomenei.

Apaštališkasis nuncijus sakė laiminantis visus popiežiaus Pranciškaus vardu ir linkėjo, kad Šiluvos Dievo Motina  užtartų, ypač šeimas, kad Dievas laimintų visą Kauno metropoliją ir visada laimintų Lietuvą! (Visą homiliją skaityti čia >>)

Baigiantis liturgijai Kauno arkivyskupas K. Kėvalas padėkojo už artumą, švelnų vadovavimą ir giedrą širdį, kad nuncijaus tarnystėje pildėsi evangeliniai ganytojiški žodžiai: „Ramybė jums.“ Pasveikinimą palydėjo įteiktos simbolinės dovanos – Kauno arkivyskupijos globėjo šv. Jono Krikštytojo statulėlė bei palaimintojo arkivyskupo Teofiliaus Matulionio atvaizdas. Padėkos žodžiu pasidalijo ir „Marijos radijo“ prezidentė Egidija Vaicekauskienė, gėlėmis – Kauno arkikatedros bendruomenė.

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

Kaip svarbu vėl naujai išgirsti nuostabią Kristaus PRISIKĖLIMO žinią ir švęsti drauge Velykų džiaugsmą! Dievo gailestingumas buvo parodytas mums, žemės keleiviams, kad pradžiugtų mūsų širdys, kad sustiprėtų mūsų viltis, apie kurią Tikėjimo išpažinime sakoma: „laukiu mirusiųjų prisikėlimo ir būsimojo amžinojo gyvenimo.“

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune