Balandžio 13-oji Šiluvoje – su katecheze maldos tema šiais Maldos metais bei artėjant 2025 m. Jubiliejui
Paskelbta: 2024-04-13 20:18:13

Balandžio 13-ąją Šiluvos piligriminėje šventovėje  su atvykusiais piligrimais bei radijo ir interneto transliacijų klausytojais pasidalyta žinia apie artėjantį 2025-ųjų Jubiliejų ir šiemetinius popiežiaus Pranciškaus paskelbtus Maldos metus. Žinia apie tai katechezėje pasidalijęs Kauno arkivyskupijos augziliaras vyskupas Saulius Bužauskas pakvietė visus pamąstyti, kaip ir kodėl meldžiamės, kaip galime pagyvinti ir atnaujinti savo maldą, kad ji labiau atvertų Dievui.

Katechezėje dalytasi mintimis ir remiantis ką tik išleista Josepho Ratzingerio (Benedikto XVI) katechezių knyga „Maldos mokykla“ (2024, „Vox Altera“), patariant iš jos pasimokyti ir naujų maldos būdų (pvz., psalmių maldos).

Pasak vyskupo Sauliaus, kartais nusiskundžiame, jog maldos lieka neišklausytos. Malda turi sklisti iš nuolankios, kantrios, ištikimos, pasitikėjimo Dievu pilnos širdies. Mes prašome įvairių dalykų likdami atviri Dievo planams. Svarbu, kad malda būtų pripildyta Dievo troškimo, o ne vien savų rūpesčių.

„Jei norite melstis, būkite tikri, kad Dievas jau pasibeldė į jūsų širdį“, – drąsino vyskupas S. Bužauskas, atkreipdamas dėmesį, jog maldos patirtis svarbi visose religijose. Malda suartina žmones, paskatina bendrystę, leidžia žvelgti viena kryptimi – į Dievą.

„Kai žmogus meldžiasi, jame yra daug šviesos. Jis nusiteikęs siekti ramybės, trokšta atleidimo“, – dalijosi mintimis vyskupas, paminėdamas, jog atvirumas, noras siekti ramybės liudija, kad malda keičia žmogų ir veda teisingu keliu. Popiežiaus Pranciškaus mintimi, malda yra pradžiuginimas Šventąja Dvasia (katechezės įrašą klausyti čia >>). 

Po šios katechezės prieš iškilmingą Eucharistiją Šiluvos bazilikoje piligrimai buvo pakviesti į bendrą Rožinio maldą.

Iškilmingai Eucharistijai vadovavęs vyskupas S. Bužauskas ją šventė drauge su beveik dešimtimi kunigų. Kai kurie jų tądien minėjo savo amžiaus ar kunigiškosios tarnystės jubiliejus, tad melstasi ir už juos. 

Šią dieną, be svečių kunigų iš kitų Lietuvos vietų,  prie altoriaus ir klausyklose patarnavo Kauno I dekanato kunigai.  Eucharistijoje giedojo Kauno Gerojo Ganytojo parapijos choras, vadovaujamas Artūro Šakalio.

Dievo žodis – Evangelija pagal Joną pasakojo apie Jėzų, einantį vandeniu ir drąsinantį išsigandusius valtyje mokinius (Jn 6, 16–21). Homilijoje vyskupas S. Bužauskas atkreipė dėmesį, jog nesaugumas, išgąstis, kurį išgyveno mokiniai tą naktį, gali būti ir mūsų gyvenimo patirtis. Mūsų gyvenimo valtys taip pat yra siūbuojamos. 

Tačiau Jėzus sako: „Tai aš. Nebijokite.“ Su Juo saugu. Homilijos mintimi, Jėzus prisiartina prie mokinių eidamas virš vandens – virš to, kas skandina, neša pražūtį. Prisikėlęs Jėzus nugalėjo kančią ir mirtį.

Viešpatie, padėk šitai prisiminti, kai išsigąstame, matome audras, kai žvanga ginklai, kai yra daug netikėjimo, priešiškumo Bažnyčiai, kai nori mūsų valtį subjauroti, paniekinti. Padėk pasitikėti Tavimi“, – sakė invokacija užbaigdamas homiliją vyskupas S. Bužauskas.

Balandį į bendrą maldą Šiluvoje Lietuvos piligrimai kviečiami atvykti paskutinį mėnesio penktadienį (26 d.), kai bus švenčiama Vilties (Ligonių) diena ir vakare, prasidėjus šiltajam sezonui, bus atnaujintos vakaro šv. Mišios su Vidinio išgydymo tarnyste, kuriai vadovaus kunigas egzorcistas Kęstutis Rugevičius ir „Gailestingumo versmės“ bendruomenė (laukiama taip pat svečio kunigo iš Indijos).

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

Kaip svarbu vėl naujai išgirsti nuostabią Kristaus PRISIKĖLIMO žinią ir švęsti drauge Velykų džiaugsmą! Dievo gailestingumas buvo parodytas mums, žemės keleiviams, kad pradžiugtų mūsų širdys, kad sustiprėtų mūsų viltis, apie kurią Tikėjimo išpažinime sakoma: „laukiu mirusiųjų prisikėlimo ir būsimojo amžinojo gyvenimo.“

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune